

Kwas mlekowy Avitek PRIMUS jest wodnym roztworem kwasu mlekowego o stężeniu 30%. Kwas mlekowy w produktach spożywczych powstaje w wyniku naturalnej fermentacji cukrów prostych tj. laktozy obecnej w mleku oraz fruktozy obecnej w warzywach i owocach. Kwas ten po raz pierwszy został wyodrębniony z kwaśnego mleka i stąd pochodzi jego nazwa. Obecność kwasu mlekowego w mleku powoduje naturalną zmianę jego struktury i smaku. Proces ten jest wykorzystywany przy produkcji serów, jogurtów, kefiru i innych produktów mleko pochodnych. Kwas mlekowy powstaje też w wyniku fermentowania niektórych warzyw np. ogórków, kapusty, buraków.
Składniki
Wodny roztwór kwasu mlekowego o stężeniu 30%
Sposób użycia
Dodatek do zup, marynat, sosów, deepów, sałatek, dań głównych z ryb, przetworów warzywnych i owocowych oraz domowego zakwaszania mleka i śmietany.
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu, chroniąc od promieni słonecznych.