

Owoce rokitnika zawierają w zależności od odmiany uprawianej rośliny, zmienną ilość oleju tłustego, o wysokiej zawartości NNKT, omega-6, obok rozpuszczonych w oleju karotenoidów, w tym beta-karotenu oraz tokoferoli. Ponadto w owocu występują witaminy rozpuszczalne w wodzie: kwas askorbinowy i komplet witamin B. Owoce rokitnika zwyczajnego stosuje się na owrzodzenia układu pokarmowego, jako środek gojący uszkodzenia skóry i błon śluzowych oraz jako suplement dietetyczny i witaminowy.
Składniki
Owoc rokitnika zwyczajnego.
Sposób użycia
1 łyżeczkę owoców rokitnika należy zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10-15 minut. Pić 1-2 razy dziennie.
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu, w temperaturze pokojowej, w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Przeciwwskazania
Nadwrażliwość na którykolwiek ze składników produktu.