

Korzeń lukrecji działa wykrztuśnie, przeciwzapalnie i rozkurczająco, zwłaszcza na mięśnie gładkie oskrzeli i przewodu pokarmowego. Główne substancje czynne korzenia lukrecji to saponiny triterpenowe, a wśród nich kwas glicyryzynowy i jego sole – glicyryzyna, która działa silnie przeciwzapalnie, zwłaszcza na błonę śluzową jelit – przyśpiesza proces gojenie owrzodzeń przewodu pokarmowego. Korzeń lukrecji stosuje się pomocniczo w schorzeniach przewodu pokarmowego, w nieżycie oraz owrzodzeniach żołądka i dwunastnicy. Również po zabiegach chirurgicznych w obrębie przewodu pokarmowego i w nadwrażliwości jelita grubego. Sprawdzi się też w leczeniu przewlekłych, zapalnych chorób oskrzeli.
Składniki
100% korzeń lukrecji.
Sposób użycia
1 łyżeczkę korzeni należy zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10-15 minut. Pić 1-2 razy dziennie.
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu, w temperaturze pokojowej.