

Korzeń arcydzięgla stosuje się w celu pobudzenia apetytu i trawienia, na skurcze, bolesne kolki jelitowe, bóle brzucha i wzdęcia oraz przy niektórych stanach nerwowych. Korzeń arcydzięgla działa uspokajająco, moczopędnie. Zewnętrznie można go stosować w bólach gośćcowych, zapaleniu korzonków i nerwobólach. Napary z korzenia arcydzięgla pobudzają wydzielanie soku żołądkowego i żółci, przez co poprawiają trawienie i wzmagają apetyt, a działając rozkurczowo na mięśnie gładkie jelit oraz wiatropędnie, przywracają naturalną perystaltykę jelit, usuwając tym samym objawy bolesnej kolki jelitowej czy wzdęć i bólu brzucha towarzyszących dość często złemu trawieniu, zbyt tłustych i trudniej strawnych potraw.
Składniki
Korzeń arcydzięgla.
Sposób użycia
Wsyp ½ rozdrobnione korzenie do szklanki i zalej wrzącą wodą (około 200ml). Pozostaw do zaparzenia na około 15 minut, następnie przecedź.
Napar można pić po ¼ szklanki 2-3 razy dziennie, przed posiłkiem lub po posiłku. Napar można spożyć także przed snem, jako środek uspokajający i ułatwiający zasypianie.
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu, w temperaturze pokojowej, w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Przeciwwskazania
Nadwrażliwość na którykolwiek ze składników produktu.