

Yerba Mate to wysuszone, zmielone liście oraz patyczki ostrokrzewu paragwajskiego, przygotowane do robienia popularnego w krajach Ameryki Południowej naparu. Yerba Mate jest szczególnie bogata w magnez, mangan i potas. Posiada działanie pobudzające, doskonale działa na poprawę pamięci i koncentracji. Stymuluję umysł, znosi zmęczenie psychiczne i fizyczne. Ponadto chroni serce poprzez obniżanie poziomu złego cholesterolu i wspomaga trawienie. Wykazuje również właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i przeciwgrzybicze.
Składniki
100% ostrokrzew paragwajski.
Sposób użycia
Wsypać Yerba Mate do 1/2 - 3/4 objętości naczynia (kalabaza, matero). Przykryć matero dłonią, odwrócić "do góry nogami" i potrząsnąć kilkakrotnie w górę i w dół, dzięki czemu najdrobniejszy pył z yerba mate pozostanie na dłoni. Następnie należy ustawić naczynie pod kątem 45 stopni, tak by susz ułożył się po jednej stronie naczynia. Wlać wodę o temperaturze 70-80 stopni w wolną przestrzeń między suszem, a ściankę naczynia. Włożyć bombillę w to samo miejsce, gdzie wcześniej lana była woda. Odczekać około 2-3 minuty, dolać jeszcze nieco wody.
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu, w temperaturze pokojowej.