Olej z rokitnika można stosować wewnętrznie i zewnętrznie:
Wewnętrznie:
- Przy dolegliwościach ze strony układu pokarmowego: zgaga, wrzody żołądka i dwunastnicy, stany zapalne i choroby jelit oraz zaparcia.
- Olej z rokitnika to bogate źródło flawonoidów (właściwości przeciwutleniające), steroli, garbników (właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne), witamin: A (w postaci beta-karotenów), B i C.
- Ciekawostką może być fakt, że rokitnik nie zawiera enzymu rozkładającego witaminę C, czyli askorbinazy, a to oznacza, że w miarę upływu czasu zarówno w oleju jak i w suszonych owocach rokitnika ilość witaminy C nie zmniejsza się, tak jak ma to miejsce w przypadku innych owoców.
- Ponadto olej z rokitnika zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe, głównie Omega-3 i 6, a więc przy regularnym stosowaniu wpływać może na obniżenie cholesterolu, dlatego zalecany jest w profilaktyce choroby wieńcowej, a także przeciwzawałowo.
Zewnętrznie:
- Wpływa pozytywnie na stan skóry – nawilża ją i przez to uelastycznia redukując zmarszczki, poprawia gojenie się ran po oparzeniach (np. słonecznych), otarciach, a także polecany jest w schorzeniach skórnych.
- W kosmetyce stosowany jest jako dodatek do różnego rodzajów kremów używanych do pielęgnacji skóry przesuszonej, zniszczonej i łuszczącej się.
Składniki
100% olej z owoców rokitnika.
Sposób użycia
Spożywać na zimno od 1/2 do 1 łyżeczki do trzech razy dziennie podczas posiłków.
Można dodawać go do sałatek czy dressingów.
Przechowywanie
Przechowywać w ciemnym miejscu, w sposób niedostępnym dla małych dzieci.
Informacje dodatkowe
Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety.
Zróżnicowana dieta i zdrowy tryb życia są istotne dla zachowania zdrowia.
Zróżnicowany i zbilansowany sposób żywienia jest podstawowym warunkiem dobrego zdrowia, a pojedyncze produkty mają relatywne znaczenie w kontekście całego organizmu.