

Pektyna do dżemów FARM-VIT, idealna do żelowania przetworów owocowych.
Składniki
pektyna z owoców.
Sposób użycia
pektynę rozpuścić w wodzie o temperaturze 60 stopni lub wymieszać z 1/2 szklanki cukru i dodać do dżemu przed końcem gotowania. Zaleca się stosować 8-18 g pektyny na 1 kg owoców oraz 1 kg cukru. Moc żelowania zależy od rodzaju owoców. Dla wzmocnienia żelowania można dodać od 1 do 4 g tradycyjnego kwasku cytrynowego lub naturalnego kwasku z owoców pigwy. Należy pamiętać, że każdy owoc ma inną zawartość cukru oraz pektyn, dlatego przed zastosowaniem w większej ilości przetworów należy przeprowadzić próbę na małej ilości, aby właściwie żelować dżem lub galaretkę.
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i ciemnym, niedostępnym dla dzieci miejscu.