

Kiełki rzodkiewki dzięki dużej ilości witaminy C podnoszą odporność organizmu. Zawierają dużo siarki, dlatego wpływają korzystnie na stan skóry, włosów i paznokci. Mają ogromną ilość potasu, poprawiają trawienie, leczą infekcje, kamienicę pęcherzyka żółciowego i nerek. Mówi się, że kiełki są witaminową bombą. I nie bez powodu. Podczas kiełkowania zmagazynowane w nasionku składniki zamieniane są na łatwo przyswajalne przez organizm substancje- witaminy i minerały, odżywcze białka, enzymy i nienasycone kwasy tłuszczowe. Kiełki są kopalnią cennych składników odżywczych a przy tym prawie nie mają kalorii. Można dodawać je do sałatek, zup, twarożku, posypywać nimi kanapki. Najlepiej jeść je na surowo bo wtedy są najwartościowsze. Tylko kiełki roślin strączkowych trzeba sparzyć wrzątkiem.
Składniki
100% kiełki rzodkiewki.
Sposób użycia
W warunkach domowych kiełki przygotowujemy w następujący sposób: nasiona należy moczyć od 10 do 12 godzin w letniej, przegotowanej wodzie. Następnie, należy ułożyć je na talerzu wyłożonym wilgotną gazą lub ligniną i odstawić w ciepłe, zacienione miejsce. Nawadniać 2 razy na dobę. Po 2-4 dniach kiełki są gotowe do spożycia.
Przechowywanie
Przechowywać w oryginalnym opakowaniu, w temperaturze poniżej 25°C. Chronić od światła i wilgoci. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.