

Miód lipowy Barć Świętokrzyska ma barwę słoneczną, w smaku jest dosyć wyraźny. Gorzkawy, ostry, chociaż znacznie łagodniejszy od miodu gryczanego. Jest to miód o bardzo wysokiej aktywności antybiotycznej, a cały wachlarz składników: olejków eterycznych, enzymów, kwasów organicznych i wielu innych zapewnia szeroką gamę zastosowań tej odmiany. Miód lipowy jest powszechnie uznawany za najlepszy gatunek służący przeciwko przeziębieniom i grypie oraz wspomagający ich leczenie. Może być stosowany jako naturalny środek obniżający temperaturę ciała, a duża zawartość olejków eterycznych działa przeciwbakteryjnie. Korzystnie wpływa na organizm w stanach zapalnych górnych dróg oddechowych oraz wywiera działanie przeciwskurczowe, napotne i wykrztuśne.
Składniki
Miód lipowy.
Sposób użycia
Miód lipowy należy dodawać do wybranych dań, napojów, deserów według własnego uznania.
Można spożywać sam miód w celach zdrowotnych.
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu, chroniąc od promieni słonecznych.